Rosa Vendrell o com viatjar al mar de vinyes del Penedès des d’una biblioteca Reportatges

El passat dijous 6 de juny la biblioteca Francesc Pujols va iniciar la seva participació en el “Projecte Biblioteques amb DO” amb la sessió conduïda per la periodista i dinamitzadora d’enoturisme Rosa Vendrell Miret. Vendrell va titular l’activitat amb un genèric “La literatura popular i la terra” i va convidar el públic a fer servir els cinc sentits a l’hora d’atansar-se al món del vi durant una hora i mitja atípica.

 

Per fer ambient, va farcir les taules de la biblioteca amb productes relacionats amb el món del vi: maquetes de barraques penedesenques de pedra seca, un got de fusta, una garrafa de vidre folrada de vímet, un pupitre per a les ampolles de cava per netejar els pòsits, una tira d’alzina surera… Un totum revolutum d’objectes evocadors de l’activitat vitivinícola.

 

Vocació tardana
La vintena d’assistents van ser testimonis de la manera de fer improvisada i suggeridora de la Rosa Vendrell, que treballa en un celler familiar de Sant Pau d’Ordal, el d’Eudald Massana Noya. N’és una mostra que comencés confessant que ella s’havia apropat de forma tardana al món del vi: “Viure envoltat de vinyes no vol dir que les vegis”. D’ençà que havia començat a treballar al celler, però, s’hi havia començat a fixar més i ara percep sense problemes els canvis de paisatge o la floració del raïm.

 

De forma pedagògica, va explicar que al Penedès s’ha trobat vitis vinifira, l’espècie vinificable del raïm, del segle VII aC. En dates menys reculades, amb els romans, “el cultiu de la vinya va tenir un gran desenvolupament al voltant de la via Augusta, des del Pont del Diable fins a l’Arc de Berà”. (Val a dir que eren vins no gaire ben considerats en aquella època, per bé que ja feien el fet: potabilitzar l’aigua.) Vendrell també va fer un recorregut pel vocabulari obsolescent relacionat amb el món de la vinya –verol, redoltes, vergues– i es va estendre en aspectes relatius a les olors i els colors.

 

Un mar de vinyes
Les implicacions antropològiques del consum del vi també van ser atenció de Vendrell. El pas del porró a l’ampolla no és banal: és el pas de compartir, riure i tacar-se a una forma de consum més selecta i sibarita (“sempre que no es faci a morro”, va precisar).

 

Rosa Vendrell també va fer una encesa defensa que el vi sigui degustat en copa, si cal portada de casa allà on sigui (“és l’altaveu que necessita”), i va deixar establert que el vi de cuinar ha de ser el millor possible: “És un element més de la recepta. Si és bo, el plat és millor”.

 

I va arribar la fil·loxera
La plaga de la fil·loxera també va tenir protagonisme en les explicacions de Vendrell. Un peu de cep que portava va permetre veure de forma clara com s’empeltava una varietat qualsevol al peu americà amb què es van replantar les vinyes arrasades pel diminut insecte.

 

Cap al final de l’acte, es va poder degustar un copa de vi blanc que va servir per explicar com és el procés de tast i quines són els gustos que se sobreposen en un vi. En primer lloc, el primari de la fruita. En segon lloc, el procedent de la fermentació. En tercer i últim lloc, el de la criança (si n’hi ha). Aquest últim punt va servir per establir que després del desgorjament –quan es treuen les mares del vi, és a dir, els llevats i el sucre–, el cava ja no pot tenir criança. En altres paraules: un cop comprat, val més consumir-lo abans de 6 mesos.

 

Més actes properament
D u r a n t el mes de juny, la Biblioteca Francesc Pujols se suma al projecte “Biblioteques amb DO” que impulsa el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, el Centre Quim Soler, l’INCAVI i Vinseum Museu de Vilafranca del Penedès.

 

El dilluns 17 a les 18.00h, hi haurà club de lectura amb El Celler, de Noah Gordon, amb copa de vi i taps de cava de xocolata. El dijous 20 a les 20.00h, conferència “El tema de la vinya i el vi en la literatura catalana”, a càrrec de l’enòleg i escriptor Eduard Puig Vayreda. El divendres 21 a les 18.00h, Hora del conte relacionada amb el vi, el raïm i la verema.  Durant tot el mes de juny es podrà visitar l’exposició pictòrica “L’esperit de la Terra”, de la pintora Francesca Calaf, inspirada en els colors de la vinya i els intensos i sensuals colors del vi. També hi haurà una exposició bibliogràfica sobre el món del vi a la biblioteca i r e c o m a n a c i o n s relacionades amb el vi (fotos i passatges de llibres) a través del Facebook.