Francesc Pujols, contínua actualitat Literatura / Martorell / Presentacions
Bust de Francesc Pujols a la Torre de les Hores. Foto: Fundació Francesc Pujols

Bust de Francesc Pujols a la Torre de les Hores. Foto: Fundació Francesc Pujols

Dissabte 28 de juny de 2003 va tenir lloc al Centre Cultural de Martorell la presentació del llibre Hiparxiologi o ritual de la ciència catalana a càrrec de l’Associació Francesc Pujols de Barcelona. Aquesta entitat, que no s’ha de confondre pas amb la Fundació Francesc Pujols i Morgades, amb seu a Martorell, compta a les seves files amb personatges tan significats com l’escriptor i poeta Enric Cassases. La concurrència a l’acte va ser de prop de trenta persones, entre les quals hi havia l’alcaldessa Dora Ramon i un altre membre destacat del Patronat de la Fundació, Francesc de Castro.

La conferència, un tant erràtica, va ser alhora una presentació superficial de l’obra pujolsiana i una justificació de l’oportunitat d’editar l’Hiparxiologi, en edició de Joan Crexell i Joaquim Auladell. Cal aclarir que aquest llibre no és el conegut Manual d’Hiparxiologia redactat per Josep Pla i publicat el 1931, sinó una obra fins ara inèdita de Pujols, datada al gener de 1937 i guardada a la Torre de les Hores. El conferenciant va enllaçar la manera d’entendre la religió d’en Pujols i l’escala de la vida amb l’auge de les religions sincrètiques i l’interès actual que hi ha pels àngels.

Arribats a aquest punt, el presentador de l’acte va fer una referència a la suposada paràlisi dintre de la Fundació, la qual va ser objecte d’una encesa apologia per part de l’esmentat de Castro. D’entrada, aquest membre del Patronat va parlar de les dificultats amb què havien treballat en vida de Josefina Ballescà, vídua del fill únic del filòsof, Faust Pujols i Alcover. A tall d’exemple, es referí a l’estat lamentable de la Torre de les Hores, seu de la Fundació, en un tal estat de deixadesa que els papers del pantòleg que s’hi custodien estaven en seriós perill de conservació abans d’una intervenció desinteressada de Solvay. Per últim, va voler treure importància al fet que la de l’Hiparxiologi sigui una edició sense l’autorització dels hereus dels drets d’autor. Va ser llavors que l’alcaldessa, presidenta de la Fundació, va fer una crida al treball en harmonia de dues organitzacions que pretenen difondre la figura de Francesc Pujols.