Florida literària martorellenca Literatura / Martorell

jesus-lana-2Aquest any 2016 està sent molt prolífic per a les lletres martorellenques. En virtut dels precedents més modestos, sobta la collita d’enguany, que converteix 2016 en un veritable annus mirabilis per a la creació literària a la principal població del Baix Nord.

Aquest 2016 serà, de forma molt notable, l’any de la irrupció d’en Jesús Lana Voltà. Lana es va adjudicar a l’octubre el Premi Lector de l’Odissea, atorgat per la llibreria homònima de Vilafranca. El martorellenc debutarà en l’arena literària amb una novel·la que publicarà RBA-La Magrana i que té el títol provisional de La germana gran. Una altra estrena és la de Núria Domènech Amador. Domènech s’adjudicà l’abril passat el 41è Premi de Poesia Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat, dotat amb 1.000 €. El recull pel qual va ser guardonada, Afonia, sortirà a Viena Edicions aquest desembre.

Sense moure’s del camp de la poesia, cal destacar que Ricard Garcia, naturalitzat a Martorell, ha rebut recentment el  XIX Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal, dotat amb 2.000 € i corresponent als Premis Literaris Ciutat de Sagunt. El recull On la sang el publicarà la propera primavera Onada Edicions. Per tancar l’apartat dels premis, cal posar de relleu el nom de Teresa Amat i Canals. Com  a guanyadora d’un premi Vila en categoria local, Viena li ha publicat enguany un recull de relats, Tot ve que s’acaba.

A les obres publicades mercès a premis literaris, cal sumar-hi Benvolgut, o no (Viena Edicions), d’Àlex Ribes. Ribes manté un blog molt influent, atès que supera els 4,6 milions de visites i compta amb prop de 20.000 subscriptors. Després d’una bona garbellada, n’ha sortit un recull.

Una primera constatació: excepte la darrera obra, escrita parcialment en català, totes les altres s’han publicat en aquesta llengua. Una segona apreciació: hi ha un nombre de dones més elevat que en altres anyades. Tercera i última: poesia, contes, relats i novel·la. Diversos gèneres, doncs, que configuren una autèntica florida literària a Martorell.

[Publicat a Línia Nord el desembre de 2016]